Erdélyben zárult az 2016-os Magyarok Kenyere program

November 23-án, az erdélyi Nagyszalontán az utolsó lisztadományozással befejeződött az idei Magyarok Kenyere program. A helyben gyűjtött búzából készült 10 tonna liszten felül további 65 tonnát adott át Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök felesége és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke erdélyi magyar szervezeteknek.

A Pécsről 2011-ben indult Magyarok Kenyere program fennállásának hatodik évében mintegy 3000 magyar gazda több mint 510 tonna búzát gyűjtött össze, amelyhez a határon túli területek 100, ezen belül Erdély 16 tonnával járult hozzá. „A búza megőrlése után 350 tonna liszt állt rendelkezésre karitatív célokra” – mondta Korinek László, a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója az idei programsorozat záróeseményén, az erdélyi Nagyszalontán.

Liszt és száraztészta formájában összesen az Erdélyben összegyűjtött 16 tonnányi búzából őrölt 10 tonna liszt mellé 60 tonna adomány érkezett a Böjte Csaba által 1993-ban alapított Dévai Szent Ferenc alapítvány 82 intézményébe, ahol nagyjából 2200 gyereket nevelnek és gondoznak. További 5 tonna lisztet kapott a Bakó Pál által vezetett Szent Erzsébet Egyesület is. Az adományt Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át Böjte Csabának és Bakó Pálnak.

Idén az adományozókat a Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ lakói látták vendégül. Az ünnepélyes szent mise után az otthon gyermekei Szent Erzsébet élete ihlette előadással ajándékozták meg a látogatókat. Az otthonban közel 70 gyerek él. A liszt adomány mellett karácsonyi ajándékcsomaggal is kedveskedett a Kamara a gyerekeknek.

„ A Böjte Csaba által vezetett otthonokban melegszívű gondoskodásról tesznek tanúbizonyságot, amit jól láthatóan a gyermekek mosollyal hálálnak meg. Ezt látva nekünk alapvető feladatunk és kötelességünk, hogy a magunk eszközeivel segítsük ezt munkát, ezáltal segítsük a magyar gyermekeket. Számunkra ezt is jelenti a nemzeti összetartozás. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a kezdeményezést felkarolta Áder János köztársasági elnök úr felesége, Herczegh Anita asszony is, akivel így közösen fejezhetjük ki támogatásunkat az itt élők iránt” – mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A Magyarok Kenyere program már Erdélyben is aktív, de hisszük, hogy a fejlődés és a segítőkedv nem lankad jövőre sem, hiszen a megőrölt lisztadomány felbecsülhetetlen segítséget jelent minden évben – tette hozzá.

A Magyar Pékszövetség nevében Septe József a Magyarok Kenyere program sikeréhez és a gyermekotthon támogatásához karácsonyi kalácsok felajánlásával járult hozzá.

Böjte Csaba az eseményen a „Gyermekek Barátja” kitüntetést adományozta Győrffy Balázsnak, illetve
Tóth Bélának, a Gyermelyi Zrt. igazgatójának az évek óta tartó segítségükért.